bootstrap menu

Alkalmassági vizsga

Mi történik a vizsgálat során?

A biztonságos munkavégzés elsődleges feltétele, hogy a munkavállalót ne érje semmilyen olyan hatás, melyek a szervezete számára az optimálistól tartósan eltérő igénybevételt jelentene, vagyis károsíthatná egészségét. Éppen ezért vannak a munkaköri alkalmassági vizsgák, hogy meghatározzák, hogy egy adott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység mekkora igénybevételt jelent egy személy számára és azt, hogy annak képes-e megfelelni. A munkára való alkalmasságot az üzemorvos határozza meg egy munkaköri alkalmasság vizsgálat soránt. Ezt a vizsgálatot a 27/2000 EüM rendelettel módosított 1988-as NM rendelet szabályozza.

A munkaköri alkalmassági vizsgálat tehát eldönti, hogy a munkavállaló

  • A munkavégzésből és a munkakörnyezetből eredő megterhelés által okozott igénybevétele nem károsítja-e egészségét vagy lelki épségét, illetve, hogy nem befolyásolja-e kedvezőtenül egészségi állapotát.
  • Az idült betegsége vagy fogyatékossága ellenére is képes-e ellátni feladatát és nem okoz-e vele baleseti veszélyt.
  • A járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű munkakörökben történő munkavégzés esetén személyi higiénés és egészségi állapota nem veszélyezteti-e mások egészségét, foglalkoztatható-e az adott munkakörben
  • Milyen munkakörben és milyen feltételek mellett lehet őt alkalmazni az állapotrosszabbodás veszélye nélkül, ha megváltozott munkaképességű az egyén.
  • Szenved-e olyan betegségben, ami rendszeres ellenőrzést igényel.
  • Tudja-e teljesíteni feladatát anélkül, hogy magát vagy másokat veszélyeztetne.

Mi történik a vizsgálat során?

Az üzemorvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségeiről és a munkahelyi ártalmakról, majd fizikálisan megvizsgálja, megméri a vérnyomását és megnézi a látását. Ezt követően szükség esetén hallásvizsgálat és idegrendszeri vizsgálat történik, majd a járványi érdekből kiemelt munkaköröknél 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő leletet kéri el. Bizonyos esetekben megvizsgálja a bőr állapotát is, majd kiértékeli az eredményeket és orvosi tanácsadással lát el. Az eredményről a munkáltató is véleményt kap, az üzemorvos pedig a dokumentációt megőrzi.

Szakmai alkalmassági vizsgálat

Tájékoztató diákoknak OKJ képzésre jelentkezőknek:

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a jelenlegi törvények szerint tanulók szakmai alkalmasságának véleményezését csak foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely végezheti és foglalkozás-egészségügyi alapellátó hely valamint házorvos nem. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a képzőhelyek nem fogadják le a nem foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított alkalmassági igazolást.
 
A Mediswiss egészségcentrum rendelkezik foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyi jogosultsággal.
 
Az alábbi elérhetőségeken tudnak időpontot foglalni:

Telefon: +36 (1) 321 3972
Mobil: +36 (70) 942 8168


Tájékoztató OKJ képzőhelyeknek:

Azt bizonyára tudják, hogy a jelenlegi törvények szerint tanulók szakmai alkalmasságának véleményezését csak foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely végezheti és foglalkozás-egészségügyi alapellátó hely nem. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert tapasztalataink szerint ellenőrzéseknél egyre többször nézik az alkalmassági véleményt kiállító egészségügyi szolgáltató ezen jogosultságát.
 
A Mediswiss egészségcentrum rendelkezik foglalkozás-egészségügyi szakellátóhelyi jogosultsággal.
 
Kérem, hogy értesítsek a hallgatókat, hogy az alábbi elérhetőségeken tudnak időpontot foglalni.

Telefon: +36 (1) 321 3972
Mobil: +36 (70) 942 8168

Ahhoz, hogy Önnek testre-szabott szolgáltatást nyújthassunk, kérje ajánlatunkat

Mobirise
Cím:

1073 Budapest                   
Erzsébet körút 1-3.
15-ös kapucsengő

Kapcsolat

Email: info@mediswiss.hu
Telefon: +36 (1) 321 3972
Mobil: +36 (70) 942 8168