site maker

Üzemorvos

Általános tudnivalók az üzemorvosi szolgálatról

Az üzemorvosi szolgáltatás vagy hivatalos nevén foglakozás-egészségügyi szolgáltatás a munkáltató által finanszírozott, valamennyi munkavállalója számára kötelezően előírt, megelőző jellegű orvosi vizsgálat, melyet a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény rendel el.
A törvény betartásáért az OMMF (Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség) felelős és ha mulasztást tapasztal, akkor a céget 50.000-től fél millió forintig terjedő büntetésre ítélheti. A munkáltatók regisztrálását és ellenőrzését 2007 óta végzi az OMMF, így ez a szerv az, ami hatóságként ellátja a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkavédelmi feladatokra kiterjedő szakmai irányítását és ellenőrzését is.
A törvény szerint a munkáltatóknak üzemorvost kell biztosítani a munkavállalók számára, hogy azok feladataikat megfelelően láthassák el. ez két módon történhet: egyrészt úgy, hogy a munkáltató maga tart fenn egy ilyen jellegű szolgálatot vagy más, külső szolgáltatót vesz igénybe. Utóbbi esetben térítési díjat kell fizetni ezekért a szolgáltatásokért
De mit is csinál pontosan az üzemorvos?
A szolgálat feladatai közé preventív, megelőző feladatok tartoznak. Egy üzemorvos elsődleges feladata az egészséges munkakörnyezet kialakítása és az egészségkárosodások megelőzése. Az üzemorvosnak kell felderíteni a munkahelyi megterhelés mértékét és típusát (fizikai, szellemi, lelki), illetve a munkakörnyezeti kóroki tényezőket is, melyek lehetnek kémiaiak, fizikaiak, biológiaiak, pszichoszociálisak, ergonómiaiak. Ezeket folyamatosan kell ellenőriznie, illetve, ha valami probléma lépne fel, akkor meg kell találni a módszert, amivel a körülmények olyan szinten tarthatók, melyeken a dolgozók egészsége nem károsodik. Az üzemorvosnak kell ellenőriznie a munkavállalók egészségét is, sőt az üzemorvos részt vesz a munkavédelmi üzembehelyezésben és a munkahelyi baleset kivizsgálásában is. A munkáltatókat munkahigiéniai tanácsadással segíti, és a feladatai közé tartozik a veszélyhelyzetek megelőzése is.

Maga a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás vagy az üzemorvosi tevékenység a foglalkozás-egészségügyi szolgálat által végzett szolgáltatói tevékenység.

A  tevékenység preventív vagyis megelőző szolgáltatást jelent, melynek célja a munkavállalók egészségének és biztonságának megőrzése. Az üzemorvos feladata éppen ezért a munkakörnyezeti kóroki tényezők felkutatása és azok megszüntetése, illetve folyamatos ellenőrzése. Az üzemorvos jogkörébe tartozik, hogy javaslatot adjon az egészséget megőrző módszerek használatáról, a munka megfelelő adaptálásához, hogy az még jobban igazodjon a munkavállalók képességeihez testi, szellemi és lelki állapotuknak megfelelően, illetve a munkavállalók egészségének ellenőrzéséhez.
Ezenfelül az üzemorvos elvégez egy besorolást is, mely során kategorizálja a munkáltatót tevénykenységének veszélyességét illetően. Az üzemorvosnak fontos egészségnevelő funkciói is vannak: feladata az egészség védelme, melyet a WHO úgy határoz meg, hogy “az egészség a betegség hiánya, teljes testi, szellemi és szociális jólét.” Ezen túlmenően az üzemorvos végzi el az egészségmegőrzés folyamatát is, a módot, mely során az emberek egészségüket fokozottan kézben tarthatják és tökéletesíthetik.

Az üzemorvos helye az egészségnevelésben:

  •  befolyásolja a munkakörnyezet egészségkárosító tényezőit
  •  felméri az életmódbeli egészséget károsító szokásokat és ezzel kapcsolatban tanácsot ad.
  •  megelőzi és kiszűri az idült betegségeket

A tanácsadás történhet

  • Írásos formában ( plakát, faliújság, levelezés ).
  • Élőszavas ( beszélgetés, előadás, kerekasztal ).
  • Szemléltetés, bemutatás ( filmek vetítése, kiállítás ).
  • Gyakoroltató ( szituációs helyzetek, versenyek ).

Főbb egészségnevelési témái lehetnek:

  • Egészséges életmód: – dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, testmozgás, táplálkozás.
  • Népegészségi betegségek megelőzése, rizikójának csökkentése: – szív – érrendszeri betegségek, cukorbetegségek, daganatos betegségek, ízületi, degeneratív betegségek stb..

Ahhoz, hogy Önnek testre-szabott szolgáltatást nyújthassunk, kérje ajánlatunkat

Mobirise
Cím:

1073 Budapest                   
Erzsébet körút 1-3.
15-ös kapucsengő

Kapcsolat

Email: info@mediswiss.hu
Telefon: +36 (1) 321 3972
Mobil: +36 (70) 942 8168